Tuesday, March 25, 2014

Resepi Spageti Tuna



BAHAN-BAHANNYA :
200 gram, spaghetti yang belom direbus
1 tin tuna, tos kan
1/4 bahagian traffic light capsicum, didadu
10 biji buah zaitun hitam @ black olive, kerat 2 setiap 1
1 camca teh jeruk capers, cincang halus
2 ekor anchovies, cincang halus
1 camca besar chili flakes
1 biji bawang holland, didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
Garam secukup rasa
Sedikit herba oregano segar, untuk hiasan
Sedikit lada hitam yang baru dikisar


CARA MEMBUATNYA :

  1. Rebus spaghetti dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam, rebus hingga spaghetti lembut atau anda boleh ikut arahan pada pembungkus spaghetti. Toskan dan simpan sedikit air rebusan untuk kegunaan kemudian.
  2. Panaskan 3 camca besar minyak zaitun dalam kuali (che mat guna non-stick pan). Tumis bawang holland hingga layu, masukkan bawang putih, anchovies dan jeruk capers yang dicincang tadi. Masak sekejap. Tambah tuna, kacau rata.
  3. Masukkan chili flakes, buah zaitun dan traffic light capsicum. Kacau dan masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sedikit air rebusan yang diasingkan tadi. Tambah garam secukup rasa. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan oregano segar dan tabur sedikit lada hitam sebelum dihidangkan.
(Sumber : Blog Mat Gebu)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen di sini ;)